Outlook Web Access did not initialize error on Exchange 2007 SP1 after installation of Rollup 5

Installing the rollup update 5 on a machine running Microsoft Exchange 2007 SP1 might cause your Outlook Web Access, OWA, to fail with error Outlook Web Access did not initialize

I have already experienced this error at 2 of my customers on fresh installations and I am surprised I didn’t find this error documented at Microsoft (Maybe I didn’t look hard enough)

The problem is that, for some weird reason, the installation of the rollup update 5 is removing the Exchange server from the Exchange Domain Servers group !

So if you are facing this issue simply find that group, add your exchange server account to it and restart your server. That should do it!

I have been working in IT consultancy and solution integration since 1998 and I consider myself lucky to be, one in a few, making a living out of my passion. I am also member of the famous Experts Exchange (profile here) online community where I try my best to share what I have learned along the road.

Posted in Messaging & Collaboration Tagged with: , ,
One comment on “Outlook Web Access did not initialize error on Exchange 2007 SP1 after installation of Rollup 5
  1. Somerbys IT says:

    The ‘Exchange Domain Servers’ security group is a legacy Exchange 2003 group that should be empty/removed after migration anyway (unless when running 2007 on Server 2003 that group is still used?). I suspect your problem was only resolved by the reboot and will likely come back at some point. It certainly has with our server.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*